dinsdag 1 maart 2011

Querido moet de tongen losmaken

Overgenomen van Ede Stad: maandag 21 februari 2011

EDE - Cultureel café Dante krijgt een pittige tegenhanger: Querido. Onder meer bedacht door de man die ooit Dante baarde, René Hazeleger. ,,Ik wil discussie van de grond krijgen.”

door André van der Vlerk

www.ibissmusic.com

Donderdag 10 maart is de try-out met een optreden van Rob de Nijs, een voordracht door de Edese dichter Harry Oonk en experimentele muziek van Ibiss. De exacte formule van het evenement in hotel-restaurant De Paasberg is op dit moment nog een beetje zoeken, erkent de 56-jarige Hazeleger. ,,Die gaan we (Hazeleger heeft een compagnon in beeldend kunstenaar Hans Wolven, red.) de komende maanden uitkristalliseren.”

De Edese webbeheerder en afgestudeerd kunsthistoricus stapte drie jaar geleden uit Dante, het cultureel café in restaurant Buitenzorg dat hijzelf in 1998 samen met Henk van Voorst had opgericht. Na tien jaar Dante kon hij zijn ei niet meer kwijt. Hazeleger wilde discussiëren tot op het bot, maar constateerde dat Edese kunstenaren en culturele organisaties weliswaar niet om een mening verlegen zaten, maar eenmaal op het podium met meel in de mond praatten. ,,Ik bedoel: trek iemand van de straat, dan praat-ie wel. Maar duw hem een microfoon onder de neus en dan spelen er ineens allerlei belangen mee. Bijna iedereen in Ede heeft een pet op.”

Hazeleger hoopt die discussie in Querido wél van de grond te krijgen. Bovendien ligt de lat hoger. ,,We proberen de samenwerking aan te gaan met bijvoorbeeld Stichting Binnenstadsmanagement Ede. We hopen dat een creatief persoon als Daan Overeem zich bij ons zou willen aansluiten. Plannen zijn er ook om iets met de Heideweek te doen. ,,Dat kreeg ik bij Dante niet van de grond."

Kunstdebatten in Querido zouden vaak kunnen gaan over de vraag of Ede gezegend is met voldoende cultureel en kunstzinnig aanbod. Hazeleger word geïntrigeerd door de vraag waarom Ede de ligging van het Kröller Müller museum binnen haar gemeentegrenzen niet slimmer uitbuit. ,,Laatst stemde ik af op De Wereld Draait Door. Noemde Matthijs van Nieuwkerk ‘het Kröller Müller bij Apeldoorn’. Daar kan ik niet bij.”

Hazeleger vindt dat er in Ede ruimte genoeg is voor meer dan één cultureel café. ,,We hebben hier een stad van 80.000 inwoners, er zijn toch ook twee theaters.” Querido wil in de programmering ruimte voor pittige discussies en experimentele exposities. Bovendien, herhaalt hij meer dan eens: Querido draagt minimaal één stempel pontificaal op het voorhoofd. Onafhankelijk. Dat is Dante niet meer, vindt hij. ,,Als je daar een avondje over de vloer komt, heb je toch gauw het idee dat het programma mede wordt bepaald door Cultura."

Querido wil na het debuut op 10 maart voor de zomer nog enkele cultureel cafés organiseren. Na de zomer moet het evenement liefst maandelijks terugkeren op de Edese activiteitenkalender. Hazeleger schat dat het culturele avondje aan de Arnhemseweg elke keer goed moet zijn voor tenminste honderd bezoekers.

Geen opmerkingen: