maandag 14 januari 2008

Plaatjesoplegger wint Nationale Popprijs

Vandaag werd bekend wie de Nederlandse muziekprijs heeft gewonnen. Uit handen van Giel Beelen (waarom moet die altijd komen opdraven als het woordje pop valt; gelukkig wordt de Top 2000 à Go Go nog niet door hem bedorven) mocht de broer van plaatjesoplegger Armin van Buuren de award en bijkomende cheque in ontvangst nemen. En weer krijgen echte muzikanten die echte muziek maken een slag in het gezicht te verwerken.
Tot de kanshebbers voor de prijs hoorde ook de Amsterdamse band Moke. Waar kennen we die in Ede trouwens van? Juist van de band Supersub, destijds een veelbelovende band, welke in 1998 optrad tijdens het Heidepopfestival in Ede. Samen met De Heideroosjes, Osdorp Posse en Bettie Serveert. En Moke bestaat voor een groot deel uit ex-leden van Supersub. Moke was voor de Popprijs de lieveling van het publiek. De gitarist van Moke was minder blij met de uiteindelijke winnaar en ik citeer uit de Metro: "Deze prijs is volgens mij niet in het leven geroepen voor mislukte IT'ers als Armin van Buuren. Het is een popprijs en ik vind de toekenning dan ook ronduit schandalig. Daarnaast weet Van Buuren deze prestigieuze prijs blijkbaar ook niet op waarde te schatten, gezien zijn afwezigheid". Aldus Moke en daar ben ik het grondig mee eens.
Ook in Ede wordt het voor echte muzikanten die echte muziek maken steeds moeilijker om op te treden. Een aantal cáfé's, waar bands vroeger terecht konden voor optredens, zijn gestopt om optredens te organiseren of te faciliteren. En zelfs Ede Uit de Kunst heeft tijdens het afsluitend concert op het Museumplein de lokale bands ingeruild voor een slappe DJ. Zou deze ontwikkeling nog te stoppen zijn?

Geen opmerkingen: