zaterdag 31 mei 2008

Foto's van Dante 22 mei

Hier enkele foto's van Cultureel Café Dante op 22 mei.
Groter formaat zijn te vinden op Mijn Album.

Ongewoon Gaaf:





Yaguine Fodé:




woensdag 21 mei 2008

Dante 22 mei: Oud Zeer, Nederpop met luisterteksten


Oud Zeer zal donderdag 22 mei een belangrijke rol vervullen in Cultureel Café Dante. Zij treden op aan het begin, tijdens de pauze en als afsluiter.

Oud Zeer op Plaspop 2000Toevallig ken ik Oud Zeer al een tijdje, om precies te zijn sinds 5 augustus 2000 toen zij optraden tijdens Plaspop, aan de Rijkewoerdse plassen ten zuiden van Arnhem. Ik was toen juryvoorzitter en moest, samen met Angélique (van TV Gelderland) en Kees Hoedt (van het Heidepopfestival), een aantal bands beoordelen tijdens een soort wedstrijd voor bands. Ze hebben toen niet gewonnen. Winnaar werd een 'RnB' zanggroep. Van die zanggroep hebben we nooit meer iets gehoord. Van Oud Zeer wel. Ze hebben toen wel indruk op mij gemaakt want dat optreden van ze kan ik me, als één van de weinige van die avond, nog goed herinneren.
Later heb ik ze in 2001 nog een keer teruggezien tijdens één van de voorronden van de Heidepopprijs in Ede.

Inmidels hebben ze een CD opgenomen: 'Op het eerste gezicht'. Talloze keren hebben ze de afgelopen jaren opgetreden en waren enkele malen te gast bij Radio Gelderland. Ze hebben ook een mooie website.
De biografie heb ik dan ook van hun website geplukt:

Soms poëtisch en gevoelig, dan weer gewoon om te lachen, maar altijd in het Nederlands.

De muziek zit tussen pop en rock in. Je hoort soms een accordeon en een akoestische gitaar, dan weer een electrische scheurgitaar en veelal meerstemmige zang.

Het repertoire van Oud Zeer beslaat een veertigtal eigen composities, van alle bandleden, variërend van rustige ballads tot stevige rock. De teksten, waaraan veel zorg wordt besteed, gaan over relatieperikelen, verloren vriendschappen en gemiste kansen maar ook alledaagse opmerkelijkheden als de zaterdagse boodschappen. Hèt onderwerp van alle muziek: de liefde, of juist het gebrek daaraan, is volop aanwezig, maar zeker niet op een geijkte manier.

Oud Zeer is eind 1997 opgericht. De meeste bandleden kenden elkaar nog van vroeger: " We speelden in verschillende bandjes : new wave, funk, rock and roll….. Op een gegeven moment vielen al die bands uit elkaar en speelden we alleen nog op onze zolderkamertjes en tussen de schuifdeuren………. Totdat we elkaar weer eens tegen het lijf liepen en aan de praat raakten."

Dit resulteerde in het lekker samen spelen van nederlandse en engelse covers. Binnen de korste keren kwamen echter de eigen nummers aan bod en bleken de mannen elkaar goed aan te vullen en te stimuleren.

Oud Zeer op Plaspop 2000Joep van der Meer en Wim van Bruxvoort nemen de zang voor hun rekening en wisselen daarbij bas en gitaar af. Drummer Berend-Jan de Nooy, gitarist Bram Kuhlemeier en toetsenist/accordeonist John de Vos completeren het gezelschap.

In de eerste maanden van 2004 werd de CD 'Op het eerste gezicht' opgenomen. Onder de bezielende leiding van producer Alex Geurink werden veertien sterke eigen songs opgenomen en waar nodig 'opgeleukt' met vette gitaarsolos's, ronkende hammondorgels en wonderschone kopstemmen.

"We hadden al eens een demo opgenomen en er waren ook best leuke opnames van enkele van de meer dan zestig live en radio-optredens maar hìer zijn we echt trots op. Eindelijk een staalkaart van ons kunnen, al was het maar voor onszelf!!"

De overige ambities van de band? "Mooie nummers maken enne....lekker spelen, daar gaat het ons om."

Caroline Pereira in Dante op 22 mei

Donderdag 22 mei is ze te zien in Cultureel Café Dante in Ede: danseres Carolina Dias Pereira.


Caroline Pereira foto: De Rooy(foto: De Rooy)
Als vijftienjarige vloog ze al de hele wereld over voor optredens. Na steden als New York, München en Amsterdam woont ze nu in Ede. De Braziliaanse Caroline Pereira is danseres in de musical Tarzan van Joop van den Ende Theaterproducties.
Bijna dagelijks gaat ze op en neer met de trein naar het Circustheater in Scheveningen. De show is fysiek uitdagend, vertelt Pereira. "We spelen apen, maar het menselijk lichaam is er niet op gebouwd om steeds op handen en voeten te lopen met een holle rug." Bovendien vliegen de apen je in Tarzan letterlijk om de oren en Pereira hangt ook regelmatig ondersteboven aan een soort bungee. Die fysieke inspanning eist zijn tol. Haar rug en knieën hebben het zwaar te verduren. "Dat is frustrerend", zegt de danseres. "Ik heb altijd een heel sterk lijf gehad. Hiervoor danste ik in The Lion King en daar ben ik geen dag ziek geweest.”
Maar alle pijn maakt de passie voor het dansen niet minder. "Ik krijg kippenvel als ik eraan denk wat dansen voor me betekent. Ik kijk altijd de zaal in wanneer ik op het toneel sta en als ik dan zie dat ik mensen kan raken, diep van binnen; als ik ze een lach kan ontlokken: dat is een onbeschrijfelijk mooi gevoel."

De Braziliaanse spreekt met veel vuur over haar beroep. Over de vraag wanneer ze precies begon met dansen, moet ze lang nadenken. "In Brazilië danst iedereen bijna vanaf zijn geboorte. Op de straten, overal, zijn mensen aan het dansen." Toch was de stap naar balletdanseres geen voor de hand liggende. "Mijn vader was het er niet mee eens. Een zwarte balletdanseres zou nergens werk krijgen, dacht hij." Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. "Ik heb op m’n vijftiende zelf geregeld dat ik auditie kon doen bij Alvin Ailey in New York, het Mekka voor dansers. De avond voor mijn vertrek heb ik het mijn ouders verteld. Ja, ze hebben veel van me te verduren gehad, maar nu ze zien dat het gelukt is, zijn ze erg trots."

Behalve haar familie, mist ze vooral de Braziliaanse way-of-life. "In Brazilië staan de deuren altijd open. Hier zijn mensen veel meer op zichzelf. Als ik op straat iemand groet, kijken ze me aan, zo van: ken ik jou?" Toch wil ze daar geen oordeel aan vast plakken. "Ik vind het mooi als er dan net weer iemand is die lacht als ik hem groet. Ik probeer mezelf te zijn, maar ben me bewust van de culturele verschillen. Ik ben in veel verschillende landen geweest en verdiepte me altijd in de taal en de cultuur. Dat vind ik een kwestie van respect."

De liefde bracht haar naar Ede. Haar vriend is internetondernemer en zijn bedrijf is in Ede gevestigd. Omdat ze zoveel mogelijk samen wilden zijn, verhuisde ze een aantal maanden geleden naar de Gelderse stad. "Ede betekent rust voor mij. Ik leid een hectisch leven en hier kom ik tot mezelf." Maar het is niet het eindstation. Pereira zit nog vol plannen. Ze heeft een eigen show Drums, Dance & Fire waarin ze danst met vuur, een talent dat ze in San Francisco ontwikkelde. Maar ze is ook bezig met het opzetten van een bedrijf in het organiseren en aankleden van feesten.


Het programma in Dante begint donderdag om 20 uur.

Op het programma staan verder: de band Oud Zeer, Kunstenares Helmi Ruychaver, musicalgroep Ongewoon Gaaf, slagwerkgroep Yaquine Fode en Roos Koch en de vaste column van Teunis Bunt.

dinsdag 20 mei 2008

Ongewoon Gaaf in Dante

Donderdag avond 22 mei treed Musicalgroep Ongewoon Gaaf op in Cultureel Café dante in Buitenzorg aan de Amsterdamseweg in Ede. Zij spelen een bewerking van De Notenkraker van Tjaikovsky.

foto:www.edestad.nl
Na negen jaar Ongewoon Gaaf kan Annemarie Dresen, initiator en regisseuse van de groep, nog steeds in vuur en vlam vertellen over 'haar' groep. "Nou ónze groep hoor, want zonder gedreven en enthousiaste begeleiders kunnen we niet bestaan. We doen alles zelf, van script herschrijven en decors timmeren tot het benaderen van sponsoren, en vooral dat laatste blijkt voor ons het zwaarste onderdeel. Wij zijn liever bezig met het creatieve aspect."

Dit jaar speelt Musicalgroep Ongewoon Gaaf met een betrekkelijk jonge groep spelers. Spelers die voor het eerst meedoen en nog weinig of geen ervaring hebben. Dat betekent opnieuw aftasten wat iemand kan en proberen zijn talenten bloot te leggen. Het wordt nog lastig het succes van de musical Swiebertje te evenaren. Swiebertje trok anderhalf jaar geleden volle zalen en veel media-aandacht. Zo werden stukken van de musical en een interview gedurende een hele week dagelijks uitgezonden in het nieuws op TV Gelderland.

Het programma in Dante begint donderdag 22 mei om 20 uur.
Op het programma staan verder: de band Oud Zeer, Kunstenares Helmi Ruychaver, danseres Carolina Dias Pereira, slagwerkgroep Yaquine Fode en Roos Koch en de vaste column van Teunis Bunt.

zaterdag 10 mei 2008

Foto's Dante 17 april 2008

Hier zijn enkele foto's van het Cultreel Café van 17 april.

Meer foto's staan op Flickr en bij Mijn Album.