vrijdag 15 februari 2008

Iconenschilder Henk Roersma in Dante

Donderdag 21 februari zal iconenschilder Henk Roersma te gast zijn in Cultureel Café Dante.
Zo`n 28 jaren geleden maakte Henk Roersma een eerste reis naar Griekenland en Israël en op een zondag, tijdens een Grieks-orthodoxe kerkdienst kwam hij onder de indruk van de geloofsbeleving van de aanwezigen, die de dienst bijwoonden. De iconen, de fresco`s op de wanden van de kerk, de liturgie en de sfeervolle verlichting, alsmede het zeven man sterke á capella koor die de dienst begeleidden zetten luister bij aan deze, voor hem speciale dienst. Omdat Roersman al een ruime belangstelling had voor schilderen in het algemeen, is hij zich gaan oriënteren op het ontstaan en het schilderen van iconen. Iconen zijn afbeeldingen van bijvoorbeeld bijbelse figuren en taferelen, die geschilderd werden voor de Oosters-orthodoxe kerken, kloosters en voor de orthodoxe gelovigen.

Momenteel is een collectie iconen van zijn hand te zien in Museum Oud-Lunteren.
De expositie is te zien van 8 februari tot en met 29 maart in het Museum aan de Klomperweg 5. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. (ook op tweede Paasdag geopend). De toegang is vrij.

De opening van de tentoonstelling rondom het thema 'In het teken van Paastijd' door dhr. P. Bolwerk op 8 februari in Museum Oud-Lunteren.





Ook in Cultureel Café Dante op 21 februari: muziekduo Het Verschil, Maty Romein, schrijfster van het boekje Opgedolven Ede en toneelgezelschap Coulisse. Zij spelen monologen en dialogen uit het stuk “Zeitgeist” van Fassbinder.

Geen opmerkingen: