dinsdag 19 februari 2008

Maty Romein en Coulisse in Dante op 21 februari

Te gast in Cultureel Café Dante op 21 februari zijn (naast Iconenschilder Henk Roersma) schrijfster Maty Romein en toneelgroep Coulisse.

Maty Romein is auteur van het boek ‘Opgedolven Ede’. Voordat zij zich in de archeologie verdiepte, schreef ze de boekjes ‘Ede bij gaslicht’ en ‘Bankgeheimen’. Met die boekjes ontwikkelde Maty een liefde voor Ede en toen Suzanne van der A, gemeentelijk archeoloog, in de grond van Ede ging graven, vonden zij elkaar voor ‘Opgedolven Ede’ Tot nu toe stond er, behalve in veel onderzoeksrapporten, nog niet veel op schrift over het archeologisch onderzoek in de gemeente. Het nieuwe boekje van Romein draagt daar nu aan bij. “Ik wist niet meer van archeologie dan de gemiddelde Nederlander en het is serieuze wetenschap. Maar ik schijn moeilijke dingen, makkelijk te kunnen vertellen en te beschrijven. Je kunt dat beeldend doen, met dialogen en korte zinnen. Het hoeft niet zo ingewikkeld.”

Uit Ede komt het toneelgezelschap Coulisse. Zij spelen monologen en dialogen uit het stuk “Zeitgeist” van Fassbinder. Het biedt geen afgerond verhaal, maar een wonderlijke collage van monologen en dialogen. Van liefdesverklaringen, dromen en seksueel verlangen tot geldzorgen, uitbuiting en openlijk geweld. De wereld in een notendop. Centraal bij Fassbinder staat de naakte onmacht om daadwerkelijk met elkaar te communiceren.
In 2003 was Coulisse ook al te zien in Dante. Bekijk de foto's van deze voorstelling op de website.

Vanzelfsprekend zijn er ook weer de column van Teunis Bunt en het huisorkest Profile.Het progamma op 21 februari begint om 20:15 uur, Grand Café Buitenzorg, Amsterdamseweg 19. Entree is gratis.

Geen opmerkingen: