zondag 16 maart 2008

Meer muziek in Dante: Ibiss

www.ibissmusic.com

Ibiss bestaat uit Jasper Schonewille uit Ede en Gerben Roebersen uit Scherpenzeel.
Nadat ze elkaar tegengekomen waren op een school in Veenendaal, begonnen ze onderling CD's uit te wisselen. Tijdens gezamelijke jamsessies die daarop volgden, ontwikkelden zij een nieuwe visie op wat muziek volgens hen moet zijn. Begonnen met drums en percussie (Gerben) en orgel/keyboard (Jasper) werd de sound na verloop van tijd verrijkt met guitaar, piano en zang.
Inmiddels is ook hun debuut-cd 'Sapphire tears' verschenen.

Echte muziekhelden hebben zij niet. "Nu vind ik Jimi Hendrix geweldig en Spinvis uit Nederland is ook steengoed. Maar ik haal veel inspiratie uit klassieke muziek of moderne bands als Muse. Muzikanten als David Gilmour, Johnny Greenwood (Radiohead) en Steve Howe (Yes) komen met iets nieuws. We zijn opgevoed met deze muziek, dus het heeft iets heel vertrouwds. Er zit gevoel in de muziek en die artiesten weten hoe ze hun instrument moeten bespelen", aldus Jasper.Ibiss heeft een hele eigen sound. Jasper: "We improviseren net zolang tot de muziek iets is geworden dat de tekst uitbeeldt en vice versa. Ibiss is geen luistermuziek, maar muziek die je moet ervaren. "
"In de Oudheid heeft de Ibis (een vogel) vaak de naam of rol van een denker. Zo is de Ibis in de Egyptische mythologie symbool voor het schrijven. En in de Bijbel (in het boek Job) staat een vers 'Wie heeft de ibis zijn wijsheid gegeven?' Omdat onze teksten niet bepaald gewone liefdesliedjes zijn maar meer filosofisch, vonden we 'Ibiss' wel een passende naam".

Geen opmerkingen: